Een Sedumdak draagt niet alleen bij aan een fraaier en groener beeld van een dak maar heeft ook een aantal functionele voordelen. Sedum beschermt uw dak tegen allerlei weersinvloeden waardoor de dakbedekking veel langer meegaat. Sedum heeft ook een geluidsisolerende en warmte isolerende functie. En Sedum buffert de hoeveelheid regenwater. Het werkt bij de steeds intensiever wordende regenbuien als een soort spons. Het in het substraat opgenomen water wordt langzaam weer afgegeven waardoor er minder piekbelasting op de riolering plaatsvindt. Een Sedumdak bindt meer fijnstof dan een dak zonder dakgroen. Het is aangetoond dat zonnepanelen meer rendement hebben in combinatie met een Sedumdak doordat de temperatuur onder de panelen getemperd wordt.
Maar wat is Sedum eigenlijk? Sedum is de familienaam van een groep vetplanten waarvan het inheemse Sedum acre, of muurpeper, misschien wel de bekendste is. Andere Sedumsoorten die ’in het wild’ algemeen, en minder algemeen voorkomen in Nederland zijn: Sedum album (wit vetkruid), Sedum rupestre (tripmadam) en Sedum sexangulare (zacht vetkruid).
In de regel bestaat een Sedumdak niet uitsluitend uit inheemse Sedumsoorten maar ook worden gekweekte uitheemse soorten toegepas zoals Sedum hispanicum (Spaans vetkruid) of Sedum kamschaticum (Kamsjatka vetkruid).
De meeste Sedumsoorten zijn echte overleveraars en zijn bestand tegen extreem warme zomers en hitte. Dat maakt deze plantenfamilie zo geschikt voor een toepassing op platte en licht hellende daken.
Het aanleggen van een vlonder en het afwerken van het dak met Sedum verloopt in verschillende fases. Deze fases zijn:
+ Het inmeten van het platte dak
+ Het ontwerp van het dakterras
+ Het kiezen en bestellen van de verschillende materialen
+ De aanleg van de vlonder
+Het aanbrengen van de Sedum als dakgroen
Het dak inmeten
Het platte dak op het voorbeeld is aan drie zijden begrensd door gevels zoals op de tekening te zien is. Met een rolbandmaat wordt het dak het dak ingemeten. Op basis van deze maten wordt een plattegrond gemaakt op schaal 1:50 ( 1 cm op de tekening is 50 cm in werkelijkheid. Ook wordt de hoogte tussen de drempel van de openslaande slaapkamerdeuren en de bovenzijde van het dak gemeten om de hoogte van de afstap naar de vlonder te kunnen bepalen.
Het ontwerp van het dakterras
Het ontwerp van het dakterras wordt in eerste instantie bepaald door de functie. De belangrijkste functie van dit dakterras is niet om te zitten maar om de waslijn te kunnen bereiken. De ruimte rond het dakterras wordt voorzien van dakgroen.
Het kiezen en bestellen van de verschillende materialen
Het dak in het voorbeeld moet ook in de winter toegankelijk zijn en mag dus niet glad worden. Het gewicht van een terrasconstructie met tegels wordt in deze situatie zodanig hoog dat gezocht is naar een andere oplossing.
De keuze valt op een ander product: Millboard. Millboard lijkt op hout maar is het niet. Het product bestaat uit een mix van polyurethaanhars, glasvezel en minerale grondstoffen. Groot voordeel is dat de planken niet kunnen splinteren, rotten of krom trekken. Bovendien verkleurd het nauwelijks. Het soortelijk gewicht van hardhout zoals Ipé of Padouk bedraagt circa 2x zoveel als het soortelijk gewicht van Millboard.
Wat betreft het dakgroen wordt in het voorbeeld gekozen voor een aanleg zonder Sedumcassettes maar met (hanteerbare) Sedummatten. De reden hiervan is dat de matten, op dit relatief kleine dak, beter op maat te maken zijn.
Het boodschappenlijstje voor dit dak bestaat verder uit:
6 stuks dakrand aluminiumprofiel. Dat zorgt ervoor dat de het substraat in de Sedummat niet uit kan spoelen
2 patronen permanente hechtingskit voor aluminiumprofielen. Hiermee wordt het aluminiumprofiel op de dakbedekking gekit
21 m2 Sedumdak bestaande uit een drainagelaag van 20 mm, een substraatlaag van 40 mm en een Sedummat van 60x100. De laatste weegt 13 kg per rol.
De aanleg van de vlonder
De vlonderplanken worden aangebracht op onderbalken die op hun beurt weer op balkendragers komen te liggen. Hier is gekozen voor in hoogte verstelbare balkendragers die op rubberen tegeltjes komen te liggen. De rubberen tegeltjes voorkomen beschadiging van de dakbedekking.
Tussen de balken (afmeting 40x80x2800 mm van gerecycled plastic) die we op het dak aan gaan brengen wordt in dit geval een hart op hart afstand aangehouden van 40 cm. De lengte van de vlonder wordt 360 cm (planklengte) en de breedte van de vlonder 280 cm (balklengte).
De planken worden met speciale schroeven met een kleine kop, zonder voorboren, op de liggers bevestigd. De kop van de schroeven verdwijnen minstens een halve cm diep in de plank en worden zo onzichtbaar.
Tussen de planken wordt een kier aangehouden van 2-3 mm zodat het regenwater weg kan vloeien.
Het aanbrengen van de Sedum als dakgroen
Eerst worden de aluminium profielen op het platte dak vastgekit. Het is noodzakelijk om de uitwendige hoek van twee profielen met een haakse slijper in verstek te slijpen. Vervolgens wordt de drainagelaag aangebracht tussen de vlonder en de dakranden. Aan de zijde van de gevels wordt een strook van 20 cm tot 30 cm vrijgehouden voor het aanbrengen van grind.
Op de drainagelaag wordt de substraatmat uitgerold. In dit geval bestaat de substraatlaag uit een 4 cm dikke steenwolmat. Daarna wordt de Sedummat voorzichtig aangebracht en, waar nodig, op maat gesneden. Met grind in de fractie 20-40 mm worden, als laatste handeling de randen opgevuld.
Auteur: Gilbert de Jong, Schetsservice
Foto’s: Gilbert de Jong, Schetsservice
Meer interessante artikelen:
De mogelijkheden en eigenschappen van Millboardvlonderplanken