(Click op de foto voor een vergroting. Click op de kleine puntjes voor een volgende foto)
Dit is het tweede deel van ’Bijzondere planten in de tuin van Piet en Anja Oudolf. Het eerste deel vindt u hier.
Plantbeschrijvingen (zie foto’s):
Ammi majus - Kantbloem of witte dille. Deze schermbloemige is 1-jarig en is na de bloei ook nog decoratief. Ammi majus kan gebruikt worden als vulplant en is goed te zaaien.
Aralia californica - Aralia. Een indrukwekkende vaste plant die in het seizoen een hoogte kan bereiken tussen de 200 en 250 cm. In de herfstperiode krijgen de bloempluimen van Aralia californica een wijnrode verkleuring.
Asclepias incarnata - Rode zijdeplant. De rode zijdeplant is afkomstig uit Noord-Amerika en wordt daar aangetroffen op vochtige bodems. Asclepias incarnata staat bekend als vlindertrekker en is van speciale betekenis voor de monarchvlinder. Deze vlinder wordt volgens de Vlinderstichting zo af en toe in Nederland waargenomen.
Ciberbita plumieri - Franse alpenmelksla. We hebben er even over na moeten denken maar de onbehaarde stengels wijzen op Ciberbita plumieri en niet op Ciberbita alpina. In de tuin van Piet en Anja Oudolf is het een vrij luchtige plant met een hoogte van circa 100-120 cm. De Nederlandse introductie is gedaan door Kwekerij de Hessenhof (Hans Kramer) en daar is ook een beschrijving van te vinden.
Eryngium giganteum ’Silver Ghost’ - Ivoordistel. De opvallende lichtgrijze stekelige omwindselblaadjes maken de determinatie gemakkelijk. De ivoordistel is 2-jarig maar schijnt zich goed uit te zaaien. Normaal gesproken zijn we natuurlijk niet blij met uitzaaiende distels maar dit is een uitzondering...
Inula helenium - Griekse alant. De Griekse alant is een indrukwekkende composiet die op een zonnige beschutte plek gemakkelijk 200 cm hoog kan worden. Zo af en toe wordt deze geelbloeiende reus ook buiten de tuin in Nederland aangetroffen.
Lunaria rediviva - Wilde judaspenning of welriekende judaspenning. De bloei met geurende witte tot lichtroze/lila bloemen vindt plaats in de periode mei-juli. Daarna ontstaan de karakteristieke doosvruchten die puntiger zijn dan de ’gewone’ judaspenning. De hoogte bedraagt 40 tot 120 cm en de soort komt zeldzaam voor in Nederland.
Lythrum salicaria ’Robert’ - Grote kattenstaart. De grote kattenstaart is een algemeen voorkomende plant in Nederland. Deze inheemse plant is vooral langs slootkanten en wegbermen te vinden. De gekweekte Lythrum salicaria ’Robert’ is compacter en donkerder van bloem en wordt circa 60-80 cm hoog.
Malva moschata ’Rosea’ - Muskuskaasjeskruid. Malva moschata ’Rosea’ is een bossige kortlevende plant die zich gelukkig zelf ook uitzaait. De grote open roze bloemen trekken veel vlinders. Zaailingen zijn goed te herkennen en mochten het er teveel zijn dan zijn ze met de hand eenvoudig te verwijderen.
Molinia caerulea ’Moorhexe’ - Pijpestrootje. Molinia caerulea ’Moorhexe’ is een rechtopgaand pijpestrootje dat goed in vorm blijft. De hoogte van de donkere bloeiaren bedraagt 60-80 cm. De soort Molinia caerulea is ons gewone pijpestrootje dat zeer algemeen op de heide en in bossen voorkomt.
Persicaria amplexicaulis ’Firedance’ - Duizendknoop. De bloeiwijze van deze duizendknoop wordt omschreven als ’warmrood’. Het blad van deze bossige 100-120 cm hoge vaste plant is lichtgroen van kleur.
Phlomis samia - Brandkruid. De bloemen van Phlomis samia zijn bleekviolet van kleur en staan in kransen rond de bloeistengels. Dit is een kenmerk van deze plantenfamilie en ze worden daarom ook wel aangeduid met ’etagebloem’. De planten worden ruim een meter hoog. De soort is afkomstig uit Noord-Afrika, de Balkanlanden en Griekenland.
Pycnanthemum pilosum - Bergmunt. Deze polvormende vaste plant is afkomstig uit Noord-Amerika. Daar wordt het ’harig bergmunt’ genoemd vanwege de korte grijze haren op het blad en de stengels. Het komt zowel voor op beschaduwde rivieroevers tot droge prairie-achtige beplantingen.
Selinum wallichianum - Karwijselie. Het witte scherm en de donkere wijnrode stengels maken de karwijselie volgens velen tot de mooiste schermbloemige. Selinum wallichianum is ook aangeplant in het openbaar toegankelijke ’de Vlinderhof’ (Maximapark, Leusden) en is daar in de maanden juli-augustus op z’n mooist.
Sporobolis heterolopis - Parelgras. Een losgroeiend fijn siergras wat in grote hoeveelheden aangeplant soms de indruk geeft van opkomende grondmist. Het is een enorme eye-catcher van Piet Oudolf’s tuin bij Hauser & Wirth Somerset.
Stipa tenuissima ’Ponytails’ - Vedergras. Stipa tenuissima ’Ponytails’ valt op door de zeer fijne bijna harige habitus. Het siergras verdraagt droogte goed maar kan zich soms wel hinderlijk uitzaaien. In de winter is het zilvergrijs van kleur en met de juiste lichtval en wind geeft het inderdaad de indruk van wapperende haren.
Hulp nodig?
Mocht u hulp nodig hebben bij het inrichten van uw vaste plantenborder(s) of prairietuin dan kunt u eventueel een beroep doen op onze tuinontwerpers. Zij helpen u graag bij het maken van een keuze voor de juiste sfeerbepalende planten.
>> Ik wil hulp bij een beplantingsplan!
Auteur: Gilbert de Jong, Schetsservice
Foto’s : Gilbert de Jong, Schetsservice
Opnamelocatie: Privé-tuin van Piet en Anja Oudolf, Hummelo (Definitief gesloten voor publiek)
Een sfeervolle videopresentatie van deze planten vindt u hier.
Meer interessante artikelen over tuinplanten:
Tien goede bodembedekkers voor uw tuin
Planten voor een Jungletuin (1)