Het gebruik van siergrassen

gepubliceerd op 02-02-2018

Siergrassen worden steeds populairder, zijn niet meer weg te denken uit de nieuwe generatie tuinplanten. Ze zijn het hele seizoen decoratief, het gras wuift prachtig in de wind en is vaak heel sterk. Siergrassen zijn op het mooist van de zomer tot in de herfst, wanneer andere vaste planten zijn uitgebloeid. In de winter leveren ze een mooi silhouet op, zeker met een laagje rijp of sneeuw. Op deze manier kun je het gehele jaar van je tuin genieten.

De bloeihalmen zijn prachtig als vulling voor boeketten, dus vergeet deze niet te plukken. (foto 1 gebruik van siergras.)
 

Hoe gebruik je siergrassen in je tuin? Een paar tips:

 

Tip 1: siergrassen in de border

Siergrassen geven een ‘natuurlijke’ uitstraling in je tuin. Je kunt een plantenborder aanleggen met alleen siergrassen of ze combineren met andere vaste planten zoals Persicaria (duizendknoop), herfstasters, Veronicastrum (Virginische ereprijs) en zomerbloeiende dahlia’s. (Foto 2 zomer gecombineerd met vaste planten (Floriade 2012)).

In het voorjaar is het mooi om bloeiende bloembollen tussen de siergrassen te planten zodat er variatie in de border ontstaat (foto 3 voorjaar met bloembollen).

Er zijn veel varianten in siergrassen. Bij het kiezen van siergrassen is de hoogte erg belangrijk. Daarnaast is de kleur van het blad ook belangrijk: groen, blauwgroen, groengeel, roodgetint of grijsgroen. Er zijn wintergroene grassen en soorten met een fraaie herfstkleur. Laagblijvende of bodembedekkende siergrassen die het onkruid tegenhouden, zijn ideaal om in groepen te planten voor een onderhoudsarme tuin.

Eenmaal aangeslagen, vragen siergrassen weinig onderhoud.

 

Tip 2: mooi in plantenbakken

Met plantenbakken kan je tuin mooi ‘aangekleed’ worden. Sluit hierbij aan bij de stijl van de tuin of kies bewust een sprekend contrast. Bij een juiste toepassing ondersteunen plantenbakken de vormen, de lijnen, de kleuren en de stijl van het ontwerp. (foto 4 siergrassen in potten)

Siergrassen kunnen uitstekend in plantenbakken worden geplant, vooral grassen die niet té hoog worden zijn geschikt.

Gebruik vorstbestendige bloempotten, die niet barsten als de (natte) potgrond bevriest en gaat uitzetten. Zorg voor een goede drainage, er moet een gat onderin de pot zitten zodat overtollig water kan weglopen. Voeg een flinke laag hydrokorrels op de bodem toe, deze korrels houden vocht vast en laten te veel water goed weglopen. Indien de pot niet zwaar genoeg is, leg er wat bakstenen in zodat potten met hoge grassen niet kunnen omwaaien.

Gebruik universele potgrond, dit neemt het water beter op en houdt het langer vast dan wat dan ook; in een pot is zo’n waterbuffer essentieel. Grassen in potten hebben regelmatig water nodig, op warme zomerdagen iedere dag water geven. Geef ook in de winter water en verplaats je potten bij strenge vorst (zet ze uit de noordoostenwind). Zorg dat de planten niet uitdrogen.

Geef universele organische meststoffen gedurende het groeiseizoen. Geef ’s zomers nooit mest of vloeibare voeding voor terrasplanten, dat is veel te krachtig. Daarvan schieten de grassen te fel op en vallen ze open. Vaak bloeien ze dan ook niet of maar heel weinig. 

 

Tip 3: siergrassen vragen weinig onderhoud

Siergrassen vragen weinig onderhoud.

Wordt het gras te hoog? Knip dan eind mei de bladeren een derde tot de helft af. Het gras blijft steviger rechtop staan, valt minder open en wordt minder hoog. (Foto 5 siergrassen in grote groepen.)

Knip de plant pas in het voorjaar (maart) terug met een heggenschaar, tot ongeveer tien centimeter, voordat de groei begint. Zo geniet je nog van de prachtige wintersilhouetten en je plant behoudt z’n natuurlijk isolatie tegen vorst en uitdrogende wind en blijft er geen regenwater in de afgeknipte stengels staan. (foto 6 herfst winterbeeld.)

Wintergroene grassen hoef je niet af te knippen. Zien ze er na een paar jaar niet meer zo fris uit, knip ze dan af op het moment dat het gras nieuw jong blad aanmaakt (april of mei).
‘Kam’ met je hand of een (hand)hark oude resten uit het hart van de plant (in maart en september).

 

Hulp nodig bij het kiezen van een geschikt siergras? Vraag het één van onze tuinontwerpers! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)

Auteur: Tineke van Dooren, www.vandoorentuinen.nl (http://www.vandoorentuinen.nl)

Foto’s: Tineke van Dooren

1 gebruik van siergras. 1 gebruik van siergras.
2 zomer gecombineerd met vaste planten (Floriade 2012). 2 zomer gecombineerd met vaste planten (Floriade 2012).
3 voorjaar met bloembollen. 3 voorjaar met bloembollen.
4 siergrassen in potten. 4 siergrassen in potten.
5 siergrassen in grote groepen. 5 siergrassen in grote groepen.
6 herfst winterbeeld. 6 herfst winterbeeld.