Een zitkuil in de tuin.

gepubliceerd op 01-01-2024

(Click op de afbeelding voor een vergroting)

Een zitkuil kan een leuke en bijzondere toevoeging zijn aan de tuin. Een zitkuil geeft een derde dimensie aan de terrassen rond een woning. Door een zitkuil twee ingangen te geven kun je een zitkuil ook onderdeel laten worden van een looproute door de tuin en wordt het geen dood eind. Maar behalve vele voordelen zijn ook enkele nadelen aan een zitkuil verbonden. Hierna volgen enkele voordelen en nadelen van een zitkuil:

Voordelen:

Een zitkuil omgeven door beplanting vormt een geborgen en beschutte plek waar mensen kunnen samenkomen. Een zitkuil bevordert sociale interactie en een zitkuil creëert daarnaast ook een intieme setting voor gesprekken en gezelligheid.

Een goed ingerichte en op de juiste plek gegraven zitkuil zorgt ook voor meer privacy. De verlaagde vloer met de verticale wanden geeft beschutting en bescherming. Hierdoor kun je je volledig ontspannen en ongestoord genieten van je tijd die je doorbrengt in een zitkuil.

Het graven van een zitkuil heeft een esthetisch voordeel, omdat het een uniek kenmerk toevoegt aan je tuin. De uitgegraven grond kan wellicht elders weer gebruikt worden om een plantenbed of lage heuvel te maken. Bij een gesloten grondbalans hoeft geen grond van buitenaf aangevoerd te worden of overtollige grond afgevoerd te worden.

Nadelen:

Vooral op bodems waar het water niet gemakkelijk infiltreert kunnen zitkuilen (periodiek) onder water komen te staan. Dit is vooral het geval op klei- en leemachtige bodems. De oplossing zou kunnen zijn om een hemelafvoerputje aan te brengen en het regenwater elders te infiltreren. Het is verstandig om een zitkuil in ieder geval boven de grondwaterspiegel te houden.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw waren zitkuilen erg populair. Vaak werd deze generatie zitkuilen gemaakt van gestapelde spoorbiels en dan een laag of 3 tot 5 hoog. Bij regen werden de spoorbielzen spekglad en na enige tijd trad ook verrotting op. De bodem van de zitkuilen waren vaak voorzien van gewassen grindtegels. Deze generatie zitkuilen met spoorbielzen zijn nagenoeg overal verdwenen. 

Moderne zitkuilen

Wat zijn de materiaal kenmerken van een moderne zitkuil? Tegenwoordig worden de wanden van een zitkuil meestal gemaakt van stapelementen of stapelblokken. We adviseren de afmetingen van de zitkuil, wanneer de zitkuil gebruikt wordt als hoofdterras, minimaal 4.20 bij 4.20 m. te maken. Deze afmetingen zijn (meestal) niet voldoende om een vuurschaal, vuurkorf in het midden te plaatsen in combinatie met de zitfunctie (eettafel/stoelen of loungebank met toebehoren).

De hoogte van een zitkuil zou tussen de 45 en 60 cm kunnen zijn zodat ook op de rand van een zitkuil, eventueel met gebruik maken van kussentjes, gezeten kan worden. Bij het situeren van een zitkuil is, naast het maken van privacy, ook bescherming tegen hete middagzon of juist het toelaten van avondzon een aandachtspunt.

Tegenwoordig is er veel meer mogelijk als bodemafwerking. Te denken valt aan keramische tegels, betontegels of natuursteentegels. Maar ook een composiet, bamboe of (hard)houtenvlonder behoren tot de mogelijkheden.

Voor u begint te graven..
Het is heel verstandig om in uw omgeving een tuinontwerper (https://www.tuinontwerpervinden.nl/bv-30978-0/bedrijven), met verstand van zaken en met ervaring, mee te laten kijken bij het vormgeven en inrichten van een zitkuil. Een tuinontwerper kan u adviseren over de juiste plaats, de meest ideale afmetingen en een voorstel doen voor het meest geschikte en bij uw woning passende (bouw)materiaal.


Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met een ervaren tuinontwerper. De adressen en vestigingsplaats zijn terug te vinden op deze website.

Een afspraak met de Schetsservice is ook een mogelijkheid. Dat kan via de deelnemerslijst (https://www.tuinontwerpervinden.nl/pg-30978-7-117273/pagina/schetsservice.html) op deze website of via een schetsafspraak (https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/schetsservice/) in Appeltern Adventure Gardens.

©Gilbert de Jong Zitkuil in de zeventiger jaren ©Gilbert de Jong Zitkuil in de zeventiger jaren
©Gilbert de Jong Moderne zitkuil ©Gilbert de Jong Moderne zitkuil
©Gilbert de Jong Moderne zitkuil2 ©Gilbert de Jong Moderne zitkuil2