Hoe maak ik een goed tuinontwerp?

gepubliceerd op 29-11-2023

(Click op de afbeelding voor een vergroting)

Een goed tuinontwerp maken kan een uitdagende taak zijn, maar het is zeker de moeite waard. Je hebt niet veel materialen nodig: een tekenblok en een zacht (vul)potlood is de minimale vereiste. Er zijn verschillende manieren om een tuinontwerp te maken. Deze manieren zijn afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en budget. Hier volgen enkele suggesties:

Gebruik een online tuinontwerpprogramma: Gratis en betaalde softwareprogramma’s zijn beschikbaar waarmee je zelf een tuinontwerp kunt maken. Deze computerprogramma’s bieden vaak handige functies zoals 2D- en 3D-ontwerpen, beplantingsplannen en budgetteringstools. Enkele populaire opties zijn Google SketchUp (https://www.sketchup.com/), Virtual Garden (https://virtual-garden.software.informer.com/) van BBC en Gardena My Garden tuinplanner1 (https://my-garden.gardena.com/nl). Het vergt wel tijd om daar mee te leren werken maar via filmpjes op YouTube is het aan te leren.

Maak een schets op papier: Als je liever met de hand tekent, kun je beginnen met het maken van een schets op papier. Begin met het nauwkeurig opmeten van je woning, bijgebouwen en je tuin en maak vervolgens een schets van de huidige indeling.
Bedenk welke elementen je wilt toevoegen, zoals een terras, vijver of bloembedden. Let daarbij vooral op de zonnestand, je privacy en het gebruiksgemak van de verschillende elementen. Maak vervolgens een nieuwe schets met de gewenste indeling en voeg daar details toe zoals planten, bomen en decoratieve elementen2.

Een aantal richtlijnen zijn:

- Tuinpaden kunnen het beste minimaal 80 cm breed zijn en het liefst 100 cm. Langs een gevel zou een pad beter 110 of 120 cm kunnen zijn zeker met een fiets aan de hand.

- Terrassen moeten minimaal, echt minimaal, 360 bij 360 cm zijn. Als er meer ruimte is dan 480 bij 480 cm zodat er ook een barbecue kan staan.  Is er echt veel ruimte en is de wens groter voor extra tuinelementen zoals een plantenbak of pizzaoven dan kan het terras ook naar 600x600 cm .

- Vroeger was de plafondhoogte in een kamer 240 cm volgens het bouwbesluit. Tegenwoordig is dat 260 cm. Maak een pergola dus ook niet te laag en in ieder geval niet lager dan 240 cm. Let ook op de overspanning van houten balken bij grote terrassen. Een extra paal op een goede plek voorkomt doorbuigen vooral ook wanneer de pergola extra belast wordt met een (natte) klimplant.

- Hou voor de breedte van een heg 60 cm aan als de haag niet hoger is dan 120 cm. Is de heg 200 cm hoog hou dan 80-100 cm breedte aan in de schets.

- Bomen moeten volgens de wet minimaal 2 meter uit de erfgrens staan met de buren. Bij openbare grond geldt deze beperking niet. Wilt u voor de privacy leibomen dicht bij de erfgrens? Overleg met de buren en onderzoek de mogelijkheden.

- In sommige nieuwebouwwijken wordt besloten dat de kosten van de palen en de bovenbalk van een schutting gedeeld worden door de buren. Vervolgens kan iedere buur zelf bepalen welke planken hij wil gebruiken aan zijn kant van het frame. Zo kun je toch aan alle kanten van de tuin dezelfde look-and-feel krijgen.

- Ga je organische lijnen gebruiken in je ontwerp? Dan kun je deze het beste maken van halfverharding. Halfverharding is een vakterm en duidt op los stenig of steenachtig materiaal zoals grind (ronde steentjes), split (hoekige steentjes), Achterhoeks padvast (Gemalen grof grind), Nobrecal, Gravier d’Or, Gralux, schelpen, Olivijn.... etc. Het laat meestal goed water door en doet natuurlijk aan.
Verharde organische lijnen zijn ook te maken met klinkers in een stroomverband of door tegels te zagen in een organische lijn.

- De meeste selfmade tuinontwerpers ontwerpen plantenborders aan de zijkanten van de tuin met gras en/of bestrating in het midden. Saai! Bedenk dat je vanuit je woning beter zich kan hebben op mooie bloeiende beplanting dan op een eettafel die op een plaat tegels staat. Ontwerp eens een vak in de hartlijn van tuindeuren en noem dat het ’snoepje van de tuin’. In het midden van de tuin doen zonneplanten het zoveel beter en worden kevers, vlinders, hommels en bijen aangetrokken als vliegen op stroop! Meestal liggen borders aan de zijkant een deel van de dag in de slagschaduw van een schutting of haag.... En... maak geen border langs een haag! Het is veel gemakkelijker voor het onderhoud van je haag als daar geen border tegen aan zit.

- Zet fruitbomen en notenbomen op het gras. Je wilt niet dat rottend fruit en (wal)noten ratten aantrekt toch? Als het fruit en de noten op het gras vallen kun je het wegharken. En anders moet je speurneus Sherlock Holmes spelen tussen de borderbeplanting.... Ga je niet doen!

Huur een professionele tuinontwerper in: Als je niet zeker weet waar je moet beginnen of als je een complex ontwerp wilt, kan het inhuren van een onafhankelijke professionele tuinontwerper een goede optie zijn. Een ervaren tuinontwerper kan je helpen bij het maken van een ontwerp dat past bij jouw stijl, budget en behoeften. Bovendien kan een tuinontwerper je helpen bij het selecteren van de juiste planten voor jouw bodemtype. Ook heeft de tuinontwerper kennis van allerlei tuinmaterialen en bij het vinden van hoveniers om het werk deskundig uit te voeren.

Ongeacht welke methode je kiest...  Een goed tuinontwerp maken vergt een goede voorbereiding, kennis van zaken en een aanlegbudget. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de grootte en vorm van je tuin, je wensen, de hoeveelheid zonlicht en schaduw, de bodemgesteldheid en de waterafvoer. Overweeg ook welke planten geschikt zijn voor jouw klimaatzone en welke materialen het beste passen bij jouw stijl en budget.

Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met een ervaren tuinontwerper. De adressen en vestigingsplaats zijn terug te vinden op deze website.

Een afspraak met de Schetsservice is ook een mogelijkheid. Dat kan via de deelnemerslijst op deze website (https://www.tuinontwerpervinden.nl/pg-30978-7-117273/pagina/schetsservice.html) of via een schetsafspraak (https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/schetsservice/) in Appeltern Adventure Gardens.

Wij wensen u heel veel tuinplezier in het nieuwe jaar!

tuinontwerpervinden tuinontwerpervinden
3D_002_FotoSketcher 3D_002_FotoSketcher