Als je je tuin niet winterklaar hebt gemaakt, heb je uitgebloeide bloemen en blad in de borders laten liggen. Nu het voorjaar wordt is het tijd om de tuin op te ruimen. Hier volgen 10 tips voor het voorjaarswerk.
Tip 1: doe voorzichtig met bloembollen
Als je bloembollen in de tuin hebt (geplant), doe dan erg voorzichtig met de voorjaarsbeurt. Zorg dat je de opkomende puntjes niet beschadigd. Het is het handigst als je nog weet waar bloembollen staan, maar als je zoals ik niet zo georganiseerd bent, moet je gewoon goed kijken.
Tip 2: verwijder oude plantendelen
Oud blad en oude stelen van vaste planten verwijderen. Trek even aan het blad/de steel om te kijken of het nog erg vast zit. Zo ja, pak de heggenschaar of de snoeischaar en knip alles vlak boven de grond af. Let hierbij wel op eventuele bloemknoppen en bloembollen, die moet je niet meeknippen.
Zo nee, gebruik een bladhark en hark stevig de stengels van de planten af. Hark dan met een bladhark het losse blad, stelen en mos uit de border. De grond hoeft niet helemaal kaal te zijn, je kan best een wat blad laten liggen, maar niet zo’n dikke laag dat de planten er niet doorheen groeien. Gooi het afval op de composthoop, op de takkenstapel of in het groenafval. LET OP: kijk voor wintergroene planten bij tip nr. 3.
Tip 3: Wintergroene planten
Wintergroene vaste planten. Van deze planten knip je het blad er alleen af als het erg lelijk is geworden in de winter. Bijvoorbeeld blad van Helleborus (kerstroos) heeft vaak zwarte plekken, Bergenia (schoenlappersplant) en wintergroene varens zoals Polystichum hebben nu vaak ook lelijk blad. Dat knip je eraf. Bij de andere planten laat je het zitten. Vinca (maagdenpalm) kan je met de heggeschaar wel afknippen, dan zie je de bloemen beter.
Tip 4: verwijder onkruid
Trek al het onkruid eruit en stop dat bij het groenafval of geef het aan de kippen. Wat je nu kwijt bent, kan zich dit jaar niet voortplanten, dat scheelt weer.
Tip 5: maak het gazon netjes
Het gazon is na de winter meestal een rommeltje. Wat je nu al goed kan doen is de randen bijwerken. Steek ze af met een schep of met een mes. Een gazon met strakke randen ziet er al een stuk beter uit.
Tip 6: siergrassen
Siergrassen hebben de hele winter vaak nog mooi geel blad en de oude aren. Het is goed om dat oude blad (mits geen wintergroen gras, zie dan tip 3) weg te halen. Als je het recht afknipt staat het niet mooi. Probeer het oude blad eruit te plukken. Lukt dat niet, probeer dan in een natuurlijke vorm te knippen, een beetje bol.
Tip 7: breng bemesting aan en verbeter de grond
Strooi een laagje compost of oude stalmest over de border tussen de planten. Dit voegt organisch materiaal toe en stimuleert het bodemleven.
Tip 8: denk aan de dieren!
Laat wat plukjes mos, bladen en stengels liggen voor de vogels. Zij maken er graag een nest van. Heb je een harig dier (hond, kat of paard) leg dan ook wat haar neer voor de vogels voor een zacht bedje.
Tip 9: het tuinmeubilair reinigen
Maak tuinstoelen schoon met water of een sopje met groene zeep of Biotex. Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen., uiteindelijk komt dat allemaal in de tuin terecht.
Tip 10: het terras schoonmaken
Ook het terras kan we een schoonmaakbeurt gebruiken. Boen met de bezem en water het terras schoon. Of giet er heet water overheen. Als het niet al te groen is en het terras zomers in de zon ligt, kan je ook wachten. De groene aanslag verdwijnt vanzelf als de zon meer schijnt. Gebruik geen hogedrukspuit.
Heb je voorjaarsplannen voor je tuin en weet je niet waar je moet beginnen? Vraag het één van onze tuinontwerpers! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)
Auteur: Renske Bos, Tuin Natuurlijk (http://www.tuinnatuurlijk.nl)
Foto’s: Gilbert de Jong